Thursday, December 15, 2011

mana sama ....

ni neelofa time pakai tudung...


ni aku bila tak pakai tudung...


boleh pulak kawan aku ckp muke aku sama mcm neelofa~ mana sama hoihoihoi.

korang pon boleh bezakan kan, kan...

Monday, December 12, 2011

kena cucuk....

al kisah....

semalam balik dari BP ke UM, aku bawak kete an, rasa mcm hebat je. aku balik dgn aren...
nak citer ni hah, sampai kat depan DTC nun kan ade traffic light, so aku pon slow sbb ade jendul (jendul ke bendul?)...pastu ade kete saga sebelah aku...so, aku pon konon2 nak test kepakaran aku memandu kete...aku pon pki la gear 2, tekan minyak kuat2..konon2 nak racing. tak sangka pulak kancil abang i tu boleh memecut laju, lalu potong la kete saga FL sebelah aku tu... tak sangka i.~ pastu aku pon excited la kat dlm kete..jerit2 comel sambil hayun2kan tangan.. "yeay menang!"

pastu kete saga tu tak pueh ati pulak..rasa tercalar maruah beliau gamaknya kena potong dgn kete kancil yg dipandu seorang wanita comel.. dia pon follow kete aku dekat2 an.. eleyh, rilex ar, aku main2 je.. tu pon nak simpan dlm ati. nasib baik kete tu tak ikut aku sampai ke lot parking.. klu ikut pon ape ade hal, AREN kan ade..dia tu kuat oo... aku boleh bagi dia pinjam kayu buluh yg mmg sedia ada dlm kete kancil abg aku tu~ apehal ntah letak kayu buluh dlm kete..

tapi aku rasa pemandu saga FL tu tak pueh ati sbb ni kot.... kat belakang kete kancil tu ade sticker tulis mcm ni dlm tulisan merah....

"TIDAK PUAS HATI DENGAN CARA PEMANDUAN SAYA?
SILA DAIL 1-800-GI MAMPOS"

haiyoyo....ingat aku samseng ke?

malas la pulak nak gi bangi gi pulang kete tersebut..bila nak pulang ek??

hah, utk pengetahuan kwn2 (bajet mcm ramai yg bace) aku bawak kete dari um gi bangi pastu gi upm jumpe fath n bieha...satu kemajuan. aku bwk sorang2.lalala~ walaupun takut2 berani je tu.. takut sessat.. tapi ok la, tak sesat. sbb ade signboard..

da jadi orang KL la ni..da tau jln an, an....

Tuesday, November 29, 2011

dompet hilang...klu setakat dompet je takpe~



haiii...sedih btol. mcm mana boleh dompet tercicir ni. sedih btol~

aritu adek aku. skrang aku pulak. sedih2... kad pengenalan, kad atm, lesen, kat matrik..
ujian kot.

nak mengadu kat mak, takut dia risau pulak kat mekah tu.. nak bgi tau abg..takut kena tengking.
tengking pun tengking lah. aku bgtau jgk td. time dia kat pejabat.

nasib baik time office hour. so kena la kontrol. tak leh jerit2 sgt..mara ckit2 je.

mintak2 la sape yg jumpe dompet aku tu pulangkan balik...

emak......*nangis

klu boleh memang la aku taknak nyusahkan org. tp tadi terpakse la susahkan kwn2 aku.
teman aku gi buat report polis. bagi aku duit lagi. ye lah... kad bank da ilang,
nak kuar duit pon tak boleh.....terima kasih kwn2. aku terharu sgt. :)

lesen pulak.... minggu ni nak kena bwk kete, nak crik brg utk APK. hadoi. mcm mana pulak
aku nak gi jpj sume??? pening.

Monday, November 28, 2011

argh....pening....!


ape kejadah la pulak maxwell velocity distribution ni. hadoi. pening laaa aku. aku da konpius skrang. aku amek physics ke chemistry hah?
rasa mcm nak tido pulak

Friday, November 25, 2011

caroline costa...

cube tgk video ni...tak nak tgk pon takpe...tak de hal la

video

mule2 aku tertgk video ni kat youtube, entitle "a little girl sing like a pro".. 
mmg pro pon.. kagum i. niat aku nak tgk bdak2 kecik korea yg comel. tapi da ke laut pulak niat aku tu..tgk org nyanyi2 pulak ye.
tak tau la klu bdk ni mmg da terkenal ke ape..yg aku tau, aku baru tgk video dia.
da besa da budak ni skrang. dia bukan org amerika ke ape ke tu sume.. dia ni org turkey tak silap aku.
berbakat sungguh...

dush, dush...udoh2 le tu, gi la wat bende yg berpaedah, tak yah nk tgk youtube je...! hadoi aku ni. da tgk youtube, gi update blog pulak...*geleng2 kepala

Sunday, November 20, 2011

emak....



mak, lagi dua minggu la mak nak balik. tak sabanye. akak baru perasan semalam, bila tgk kelender. eee, seronoknye.
masa baru2 mak gi aji, akak asyik menangis je. lagi teruk masa cuti deepavali, seminggu duk umah, takde mak. rasa sunyi sgt. lagi2 klu lepas maghrib. terbayang mak tgh baca Al-quran pas solat maghrib. selalu terbayang mak. nak call mak pulak, xboleh. klu kol je mesti kuar suare pak arab, mengarut ape ntah. akak tak pham.
masa cuti raya korban lagi lah. raya2 mak takde. atuk dgn nenek selalu dtg umah nek moto. rasa mcm nyusahkn diorng pulak.klu mak ade mesti kite balik kg, tak payah diorg dtg umah kite kan...
raya aji tu jgk nisak ilang dompet dia. segala kad2 yg ade (lesen,kad bank,i.c) sume ilang. masa cuti bnyk dihabiskn dgn ulang alik gi jpj dgn jpn. selalu klu gi pejabat2 kerajaan ni mesti dgn mak. tp skrang kena gi sendiri pulak. tak syok la.
nina pulak cuti raya dia sikit, sbb da nak SPM. mintak2 la dia dpt buat baik2. dpt lagi bagus dari akak dgn nisak. bila nina pulak balik hostel, bertambah-tambah sunyi la umah kite tu. hmmm. ha, masa akak balik dari KL dgn abg (mak, akak yg bawak kete mlm tu dari KL smpi dpn umah, abg ngantuk..kira skill da makin meningkat la ni. pasni mak nak gi umah abg akak boleh bawak, insyaAllah tak sesat) akak tgk bnyk ubat nina sepah2 atas meja. da abg marah dia. kesian, padahal time tu dia demam. tp esoknye dia sihat, sbb dia kata klu akak ade kat umah, perasaan dia mcm mak tgh tido kat bilik atas.. mcm2 la nina ni. :)
aritu nina kol akak sampai 4kali. akak xjwb sbb fon akak tu bengong. xnak kuar bunyi. risau pulak, ape dia nak ckp sbnrnye. da le xde fon budak tu.

tu la, masa mak ade tak nak hargai. La ni baru nak rasa sedih...skrang la kena belajar berdikari sikit. sedih.
takpe da tak sedih sgt skrang, mak da nak balik...! rindunye. lagi 2 minggu je yob.

Saturday, November 19, 2011

adek ku yg kurang comel, sbb aku paling comel lalalala~

ni ha adek aku...
 
kau pehal tangkap gambo mcm ni hah?
apehal ntah tangkap gamba konon2 comel, pastu bluetooth letak kat fon aku. tp takpe, boleh aku buat bahan nak kutok kau pasni an.. *kejam la aku ni
ni time dia merempat kat bilik aku, sbb dia cuti dua minggu an. mak aku gi aji, so dia boring duk umah sorang2. dah notebook aku yg kiut ni dia buat ghete (harte) dia. online je keje. 
HAHAHAHA~ kau tau tak gamba ni tak boleh bla? HAHAHA
pastu ari senin dia pon ikut aku gi kelas...sbb pastu nk gi jln2. nak sgt jln an, hambek kau. melecet kaki. 

ni pulak kwn2 aku yg join sekali time tu.. aren, pia, n faz(gambo kau takde la faz. kau sembunyi kat mana hah?)

 
kadang2 kesian gak aku tgk dia merempat sorang2, tak berteman. kesian2. dah tu, klu aku balik bilik, dia tak berenti ckp. bosan katanya berdiam seharian. mmg bnyk mulut.
bila dia da balik ni, rasa mcm sunyi gak ar. tapi ape yg bagusnye, xde la rasa bilik aku ni sempit sangat. kahkahkah~

tibe2 rindu adek aku yg sorang lagi ni..nina, rindunye kat kau
HAHAHA~ sengal punye gamba

Friday, October 28, 2011

lama lagi....

cuti deepavalli ni tak berape nk meriah la. selalunye, aku suke cuti lama2 mcm ni, tak kesah la cuti raya iban sekalipun....aku suka jgak. jnji cuti. balik umah...
tapi kali ni lain...xseronok sgt. sbb mak aku takde. dia gi haji...rasa sunyi je...
lama lagi dia kat sana. bulan 12 baru balik. doakan mak dpt haji mabrur ye.

tiap2 kali tgk gamba ni, aku rasa sebak. terkilan tak dapat anta mak gi airport. 

 
adek aku kata, dua-dua abg aku nangis. klu abg aku yg ke-2 tu aku tak heran sgt dia nangis. tp, klu abg aku yg pertama tu, mcm....pelik je klu dia nangis..sbb aku tak penah tgk dia menangis...
klu aku ade, mesti da tersedu-sedu da...huhuhu. dulu masa mak aku gi umrah seminggu je pon aku da nangis mcm ape daa...haisy..

Friday, October 21, 2011

tarik napas, turun napas.....tidur....



aku tak paham betul....pehal aku ni mudah sgt nak tido ek?
tak kesah la, petang ke, lepas isyak ke, time ujan ke, guruh ke...ape ke. mudah sgt nak tido. mcm la sume tutorial tu boleh siap dgn sendirinya. macamlah sume test tu aku boleh jwb dgn mudahnye tanpa perlu menyelak nota2 ringkas para pensyarah yg disayangi...

tapi aku rasa keadaan bilik kk12 yg begitu selesa dan mendamaikan memungkinkan aku utk tidur lena tanpa perlu berfikir dua tiga kali tentang sume natijahnya di kemudian hari...

HAI LA NASIB, HAI LA BADAN


sudah, sudah....gi buat keje sana...

Monday, October 10, 2011

malam ni....

adekberadek



baru lepas mandi tadi...tibe2 ade org jual nasik lomak paneh2. ape kena la jual nasik lemak mlm2?
kan atuk nenek kite dulu ade berpesan, awal2 pagi la carik rezeki. "I MEAN" (ayat fendek) nk jual nasi lomak, jual la pagi2.

tp serius ar, klu dier jual kerepek2 ke, buah2han ke...mesti aku borong abes an..(membazir je)

pastu td adek aku pulak kol, nanges2. tension khamis ni ade muet, pastu final exam da nak start. *adek gua kat matrik tangkak skrang*

tp aku tak tau nk nasihat ape. aku pon bukan bagus sgt masa belaja asasi dulu. selalu gak nangis2. tension. skrang ni turn dia pulak.

pastu an, tadi baru je dia nk sambung menangis teresak-esak, fon aku termati. bateri abes... da terbantut dia nk manja2 dgn aku (manja2?geli dowh)

ni aku dlm dilema, nak kol balik ke tidak? ke nak bior dia layan perasaan sorng2... sbb klu aku dulu, klu tension2 ni, aku suke menyendiri...klu ade org pujuk makin menjadi-jadi ar an, an.


adek2 yg disayangi


pastu sbb lain knp aku xkol balik ialah, kredit gua tinggal 90sen je bhai... mcm ne? klu kol gerenti abes. 90sen tu aku nk simpan, wat2 sms emergency ke an... knp kredit tinggal 90sen? kol boipren ke? xde maknanye... ni sume sbb kwn2 aku PIA, AREN, FAZ... sume pki celcom. heyyydelberg.. tp aku jarang jgk balas msg diorg..nak sep kredit... ntah ape2 ar aku ni...


Saturday, October 8, 2011

Thursday, September 29, 2011

kelas bi lagi...

takut...takut

skrang ni mood nak citer pasal kelas bi........

kelas bi aku ni da bnyk kali silih berganti.. aku pon tak tau knp... aku btol2 harap kelas bi minggu ni da stable da.. tak payah nk ganti2.. sbb pendaftaran kos da ditutup.

jadi hari yg ditunggu-tunggu pon tiba. mcm biase, aku ni suke dtg awal (mula2 semangat la). kosong je kelas tu. ade aku dgn kwn aku je.

tibe2, ade sorang wanita ni dtg. dia ckp mcm ni..

lady: awak pki kelas ni ke? sbb kitorg ade kelas pasni..
saya: saya pon ade kelas jgk, kelas bi kan..speaking.
lady: eh, xpenah nmpak pun...
saya: baru daftar...baru daftar.
lady: oh, ye ke? tp ni group utk international student..
saya (dlm ati): international ? pehai muko mcm melayu nih..
saya(live): oh yeke? da sala kelas la ni...hadoii...

tp sbnarnye tak sala kelas pon. pensyarah tu ckp xpe. da register masuk je kelas tu. tp tu ar. sume bdak lain dari singapore, sorang dari iran... cume tiga org je bdak local . mmg berhabuk la bi mereka.. bi saya blum tahap berdebu lg... 

yg paling tak best, bila bdak2 baru kena speaking depan kelas... aku ni da la darah gemuruh. tp layan je ar...sepanjang kelas tu, aku senyap je...sampai pensyarah tu ckp mcm ni...

"now, hamizahharun, the quiet one"

eh, aku la. aku pon kenalkn diri mcm biase...cecite sume. pastu aku ckp ar knp aku masuk kelas tu.. aku ckp mcm ni (ehemehem...nk speaking ni)

me (ceh): the reason why i'm taking this class is because i'm not good at speaking in english (time ni aku blom abes ckp lg org lain da ckp, "no, no, you good") in front of other people. i don't know why my nervous system become very active and i'm shaking right now..blablablablablabla ..*bnyk jugak aku membebel dlm nervous2 tu..klu x sbb darah gemuruh, mungkin kelas dilanjutkan utk 2jam...
tp mcm sweet sgt bila pensyarah tu ckp "i know you can" pastu dia ckp aku bagus time speaking, cume kena beranikan diri je..dia suro aku bace chapter1...pasal self-confidence. pastu dia ade doakan aku sesuatu...tp taknak ckp pasal ape...lalalala~

Wednesday, September 28, 2011

member gua muntah.....

rilex...rilex

baru abes kelas td..
mood: hadoyai

pagi2 lagi da kena marah dgn drebar bas. aku tak tau la pe masalah beliau,
kitorg da nek bas ni, boleh pule dia suro turun... heyyyydelllbergggg (nk mencarut tp takut dose) btol.

selalunya klu xde bas, menapak je an dgn kelajuan maksima, tp sbb arini member aku yg sorang tu demam, so, kitorg pon naek la teksi.

sampai la kat dewan kuliah tu dgn serta merta...tnpa rasa penat. fokus je la dgn ape yg lecturer tu ckp...

suatu ketika di dalam kelas

kwn aku yg demam tu ckp slow2....
"pinoc, pinoc...gelap, gelap" aku ni labang (pekak tahap minima) sikit.
aku tak pasti dia ckp ape sbnrnye.

aku: eh, kau ok tak ni ?
kwn demam: geleng2...
aku: jom2 gi tndas...
kwn dmm: kasut, kasut..
aku (dlm ati): eh, pehal ngan kasut kau? sihat je tu aku tgk.

rupa2nya dia ingat kasut dia terjatuh ke depan...tu dia tak nak gi tndas tu...

bila da taknak gi tandas jwbnye....selamat ar...
 terus je dia gi muntah on the spot kat situ jgk...

da gua yg rockers ni boleh jdi lemah gemalai tgk sisa2 muntahan kaler ijau tu.

kwn aku kate kaler kuning, tp aku nmpak ijau, mungkin sbb mata aku da berpinar gamaknye time tu....

sikit lagi aku yg nk muntah masa tu....hadoyai, hadoyai.
 tahan je laaa.

pastu kelas dr.vannajan sanggiran lee (from thailand) microphone lak xboleh pki.. da la mmg susah nk fokus time dia ckp. khayalan je la aku time kelas dia... ngantuk.

ptg ni ape nk jdi pulak....................................

Friday, September 23, 2011

alahai, alahai

hampeh betol bila tunggu bas nk dekat setengah jam, 
tp bila bas sampai, dia tak berenti sbb da penuh.

damn u bas!

kena la menapak dgn kelajuan maksima....takut trlmbat gi kelas

sabo je la *bak kate member baru, aren.


Thursday, September 22, 2011

rindu pula....


ni budak yg aktif sgt2....
klu layan ari2 sakit kepala, tp bila tak jumpe, teringat-ingat pula.

tp bila ingat, otak pon jdi penat.
bnyk kerenah budak ni...

DA TAK RINDUU DA...kehkehkeh

Tuesday, September 20, 2011

si kejam....


tgk makhluk yg sebelah aku tu... tu nmpak je suci tu, padahal...

boleh pulak time gi open house aritu, dia boleh ejek2 aku smpai si tuan rumah tu dgr.
dia ckp mcm ni.....
"kakak kuat mkn", "kakak kuat mkn"
da terbantut aku nk mkn.

kuang hasam punyer badak, eh sala. budak.
klu org lain xdgr takpe....

mentang2 la da kurus skrang kan... 
padahal dulu dia tak sedar tu, dulu die gemuk.

si kembang yg mendung btol....

hmmmmhh... hampeh


kena register kelas baru lagi...
haduiii

xpaham btoi.. td gi kelas bi, bkn dekat. tup tup, suro tuka kelas pulak.
alasan: kelas xcukup org, gi la menumpang kump 6 ke 7 ke 8 ke...

xphm kenapa bi dgn aku sentiase x sehaluan...?

Thursday, September 15, 2011

mamai btol

sengal seyh.

boleh pulak arini aku nak update status kat facebook, 
tp boleh pulak ter"write something" kat wall group "alumni tijb"

da la kat situ bnyk org tue... 

kalut betul la hang ni

mother, i'm coming



tgh pikir, mcm mana aku nk balik ni...

kat KL ni mmg la senang nk dpt bas ke, teksi ke... klu kat tongkang nun...
jenuh tunggu, satu jam tunggu pon blom konpem dtg bas tu.

tp satu ar...jem. aku risau ar lmbt pulak nnti.
aku rasa mmg patut pon bas kat KL pakai siren

arini aku baru drop dua kelas... 
satu kelas tu terpakse di drop, sbb dia kate bdak2 (mcm badak2 pula bunyinya) sains kena amik kos tu for 2nd sem.

satu lagi kelas BI writting aku ganti dgn klas BI speaking...
jadi skarang mmg la aku free.
patut da boleh siap2 balik ni. besok kan cuti SATU MALAYSIA..

tp sbb kwn2 aku yg lain blum abes klas, so, kenalah tunggu kejap an.
tp takpe ar, janji boleh balik...yeay2.

*batuk mengganggu tidur malamku dan tidur siangku


Monday, September 12, 2011



sakit kepala laa online lama2...
ni la jadinye bila takde keje.

awal2 bolehla...jap lagi bila kena wat experimen, hambek kau.

packed jugak jadual aku sem ni... ade ke kelas sampai pukol 7.00mlm.
redha je laaa....

second week nnti ponat la den jawabnyo...

arini aku try main game super mario...
tapi tak smpai 2min game, da kalah...
nyampah aku...

Sunday, September 11, 2011

haluansiswa....

penat...da tue aku ni
 
da abes daaa . da tak payah nak peluh2 sgt la pasni . xpayah nak tido dlm keadaan yg xselesa... yihuuu...

da jadi mahasiswa la aku ni. hampir nak tue ni. line akak2 ar aku skrang. hmmm..

haluansiswa...hmmm. ape yg menarik sepanjang minggu haluansiswa ni ek?

masa mula2 sampai kat kolej12 UM, rasa mcm "hadui, pegi sini lagi" , "makkkk!, xnak sambung belaja" . knp aku rasa mcm tu? sbb kk12 ni mengingatkan aku kat kenangan pasum yg betul2 memberi tekanan yg hebat dlm diri aku....tension ooo.
pastu sedih ar an, nak tgk mak aku gi berseronok berhari raya kat KL, aku kena stay penat2 kat sini...

yelah, da biase cuti 4 bln an. tiap2 ari tgk muke mak aku.  sedih, sedih....kat umah kan rilex je...

masa awal2 minggu haluansiswa, sume pemalas nak buat cheers a.k.a. sub. nak jerit pon malas.

da lama2 ckit tu ok ar. mereka semakin bersemangat...tp yg paling best bila buat sub utk sokong budak2 sukan an... seronok giler. semangat dia lain ar klu nk bandingkan dgn buat sub dlm dewan... aku yg muke konon2 ayu ni pon malas nak cover2 bila tgh bg sokongan tu. tp ok lagi ar, bkn kena buat sorang2, kan buat ramai2, xde la segan sgt.

klu kena marah2 tu biase la.... kena letak jari kat lantai, pastu pusing2 la...haisy. time pusing2 tu pulak kepala aku terkena la punggung sorang bdak cina tu. da pening 5saat...blurr sekejap.  tp paling seksa bila kena berdiri separuh...sengal2 kaki dibuatnye. tp aku ni kan kuat semangat... small the matter la tu. 

ada kawan aku tu sakit kaki dia sampai 2-3 hari. tegang urat katanye.... semangat sgt gamaknye masa kena berdiri separuh tu. patutnye, agak2 sakit tu betulkan la posisi kaki tu, bior tak sengal sgt kaki tu nnti. (boleh ke pki perkataan sengal tu?)

bila da mlm akhir tu, dlm dewan aku duduk kat tingkat atas belakang sekali. ha, bagus sgt la tu. da la time haluansiswa pasum tersenggok-sengok aku tido dari awal smpai la majlis abes. tp kali ni aku tak tido ar. duk belakng an, mencekik je keje. tu tak ngantok tu.

tp aku rasa minggu haluansiswa kali ni lagi ok kot daripada masa PASUM dulu. masa dia xde la terkejar-kejar sgt. kejar sikit2 je... dia lepaskan pon awal  la jgk.

risau pulak nak sambung study ni....

Thursday, September 1, 2011

diet ikut jenis darah....



tadi search2 kat google pasal makanan time raya an, 
tibe2 muncul pulak artikel pasal diet yg menarik perhatian I yg tak berapa kuruih ni....

berdiet mengikut jenis darah masing-masing ? wow! menarik !
artikel tu menyebabkan aku terberangan untuk menjadi kurus ala2 PARIS HILTON...
haha, giler tinggi angan2. eeeee...

aritu wat medical check up, doktor tu ckp aku darah B... 
padahal dulu masa buat experimen darah2 segala kat makmal bio aku da tau daa...tp da terlupe pule

jadi, sekarang kite mulekan dgn darah B yer....
emm, untuk orang berdarah B, kami dengan ini dikehendaki mementingkan produk2 tenusu.
bagus ni...coklat tu tenusu kan, kan...tp artikel tu ckp kurangkan aiskrim...
tp knp? knp? aiskrim kan tenusu jgk...huhuhu
pastu, kitorg pun kena kurang2kan makan daging, makanan beku, & mknn dlm tin....
klu air tin aku tak tau la boleh ke tidak...
sbb aku suke bebenor beli air "gedegang" a.k.a air tin dari mesin yg pki duit syiling tu...

untuk darah A pulak, diorng ni kena kurangkan daging2, pastu kena banyakkan makan sayur2.
karbohidrat boleh, tp mknn tu kena yg kurang lemak.
pastu tenusu tu sume kena kurangkan, tapi kopi pulak boleh bagi kebaikan la kpd mereka.



untuk darah AB ni pulak diet dia paling seimbang la kan sbb dia ni
kombinasi daripada A dgn B ni tadi....
jadi diet dia adalah dari campuran sayur2an, tenusu dgn daging.

last but not least, darah O, darah yg paling baik ati
sbb boleh kasi derma sume darah dia kat org yg memerlukan.
utk darah O pulak, mereka ni kena banyakkan makan mknn berprotein tinggi, daging2.
tapi diorg kena kurangkan mkn produk2 tenusu dgn gandum sbb mknn ni boleh gemukkan diorng..
untuk O, kopi adalah amat ditegah yer...aku pun tak tau knp...

hmmm...patutla kdg2 tu kite tgk ada org tu mkn bnyk nasi pun tak gemuk,
mngkin jenis darah dia yg tak buat dia gemuk....oooo, mcm tu rupenye




























      

Wednesday, August 31, 2011

raya + merdeka = cannot sleep lorh

sekarang-----> pukul 3.03 pagi, 31/8/2011
raya ke2, merdeka....

ape aku buat pagi2 bute tak tido2 ni....?

bkn sengaje, mata je xboleh lelap....
iyolah, siang tadi kan raya 1st, busy2, duk kat kg, ramai org dtg...PENAT.
pastu balik umah lepas maghrib je terus terlelap....
sampailah nak dekat pukol 2 pagi td, terbgn, blum solat isyak an....

ha, pastu xboleh tido tgk2 la youtube...
jumpe lagi dgn budak ni.......BAIM.

ala comey comey.....

ooo, buat muke
 da bnyk kali sebenarnye tgk video bdk ni..
tp sbb da lama xdgr lagu2 dia, tu rasa mcm rindu...ceh, mcm la budak tu sedare aku

td tgk lagu dy yang "ratapanku"....
sume lagu sedih2...kesian je tgk dak ni

kalaulah adek sedare aku ni, kan best....

da gemuk da bdk ni skarang....




Monday, August 29, 2011

lagu yang menyentuh hati....




andai bisa ku mengulang
waktu hilang dan terbuang
andai bisa ku kembali
hapus semua pedih

andai mungkin aku bisa
kembali ulang segalanya
tapi hidup takkan bisa
meski dengan air mata

ni lagu dari opick feat amanda, maha melihat.

cube try test dengar.... syahdu. meruntun jiwa.

kite selalu menyesal bila da buat sala. kite nk betulkan sala tu. nak putarkan balik masa. tp xboleh. kite cume boleh ambil pengajaran je la. masa takkan boleh kembali semula.

bnyak yg aku pikirkn bila dgr lagu ni....

macam ni...

yang dicinta ’kan pergi
yang didamba ’kan hilang
hidup kan terus berjalan
meski penuh dengan tangisan

hmmm...betol la. hidup perlu diteruskan walau penuh dgn tangisan.

Wednesday, August 24, 2011

BILA DA SEGAN TAHAP NAK LETOPKAN MUKE....



penah tak korang buat sesuatu yg memang memalukan sama ade sengaja atau tidak, pastu klu teringat je rasa mcm nk ketuk2 je kepala tu pastu ckp " pehal la aku buat mcm tu..malu weyh"? aku BANYAK KALI...

aku tak tau la kenapa aku selalu sgt2 buat bende yg memalukan...time2 mcm ni baru la aku rasa mcm best nye klu ade doraemon...

klu nk ingat, mmg bnyk ar. jatuh tergolek2 lain..terngumpat org pastu org tu lalu kat belakang kita lg... mmg segan. yg pasal jatuh tu klu xde org nmpak xpe. ni da la jatuh mcm nangke busuk, ramai pulak tu org nmpak...redha jelah..

time aku PLKN, lg segan. time tu kena berlakon, aku jadi peragut. berlakon atas pentas pulak tu... adui, segannye. time practise mcm best. bila realiti dy...adoi. hancur. da le kena bersilat tgh2 pentas. pastu boleh pulak kwn aku tu baling kasut btol2 kena belakang aku.. patutnye time practise kasut tu kena dinding tau... arrrghh. xbest btol
bende da lepas an. lantak kau la...

Monday, August 22, 2011

APA MASALAH DIA NI?



pernah tak korang pegi kedai, niat korang baik nak beli barang, nak kaye kan tokey kedai tu.. tp cashier kedai tu layan korang macam korang ni mintak barang tu free.. aku pernah.

tak tau lah ape kena dgn muke aku ni. muke sedap kena pelempang kot sampai cashier tersebut nak mara2.

pernah sekali tu kat KFC. aku dgn family da order semua, da makan pun. pastu mak aku teringin lak nak makan eskrim. aku pun pegi la order. aiskrim pon siap. tp memang pelik bebenor rupe dia. macam ade lubang2, maksud aku aiskrim tu tak memenuhi cup dia.




aku yg tgh blurr tgk aiskrim tu pun tanya, "eh, knp pelik bebenor aiskrim ni?" . pastu pekerja A ni pun jawab, "a'ah kan. pelik. ni mesti buat kerja x ikhlas ni. nnti saya buat yg baru". dia pun pegi la buat yg baru. aku pun tunggu.
tiba2 dtg pekerja B ckp mcm ni, "ape yg peliknye dek? memang la mcm ni aiskrim dia". E'eh, dia wat muke tak pueh ati pulok. aku pun senyum je lah..cover..cover. dlm ati mmg la paneh. aku amek aiskrim tu. aku duduk, bagi mak aku. pekerja B tu tgk dari jauh je. dia ingat aku dtg sorang2 kot. sekali bawak kaum daa.. ha, takut..takut.

pastu pekerje A yang baik hati tu pon dtg bg aiskrim yg dia buat balik tu. aku pun buat2 terkejut. aku ckp, "td dia tu ha suruh amek je aiskrim pelik ni"
pekerja A tu pon jwb, " laa, yeke. xpe lah. amek je dua2 ni. aiskrim tu td ade pekerje sala buat".. aku pon, "oooooo"




aku rasa pekerje B tu mara sebab aku panggil dia kakak kot. hmmm, entah la. ape2 hal pon aku yg untung. dpt 2 aiskrim..yeay, yeay.

ni pentingnye xcpt melenting bila ade org buat muke xpueh ati dgn kita. org bagi taik, kita bg bunga... tp kdg2 tu kita pon ade perasaan nak bg taik balik an..an. tp nnti kite ni sama je level dgn org yg bagi taik tu...eee, xnak aku.

Friday, August 19, 2011

ATOK & NENEK.......




atok aku nama dy Saian, nenek aku nama dia Saemah. aku rasa mcm beruntung sgt2 sbb dapat atok dgn nenek yg baik mcm diorg ni.. yela, kdg2 aku penah jgk dgr kisah kwn2 yg ngadu nenek atau atuk diorg garang ke...ape ke an...an.

atok dgn nenek aku ni suke sgt bagi duit kat aku atau adekberadek aku yg lain. kdg2 segan jgk, tp sbb xbaik rezeki ditolak kan, aku pon terima je la dgn ati terbuka..

penah satu ari tu an, atok aku tgh kira duit, pastu aku tgk la dia kan.. aku xperasan pulak mulut aku boleh ternganga time tu.. da dia kesian tgk aku. trus je dy hulur 50hengget bagi kat aku.. mula2 segan ar, ternganga doe...huduh tau muke aku time tu... tp sbb aku ni mata duitan, aku amek je ar.. muke rezeki jgk aku ni an..




atuk aku ade kete tau.. dy beli kete baru. atok aku ni xde lesen, setakat ronda2 kg boleh laa.. klu nk gi jauh sikit, dy xberani. jadi, disebabkn aku da ade lesen dan xde keje nk buat, dia suke suroh aku bawak kete dy gi mana2. aku pon on je la kan. bkn penat pon bwk kete.

bila da jdi driver tu, mesti dy hulur duit bg kat aku. tapi kali ni aku mmg da betul2 segan. aku bukan nk sgt atuk aku bg duit. malu ar. org teman je, bkn kena bercucuk tanam ke ape ke...

klu bwk atuk nenek aku dekat2, atuk aku je bg duit, klu jauh sikit, dua2 atuknenek aku hulur duit. mmg la best, tp....sape la paham perasaan aku time tu...rasa mcm malu sendiri.




atok aku ni maju. dy ade enset. lg canggih dari aku punye. selalu jgk dy sms aku.. tp aku jarang balas. aku takut dy sala paham ape yg aku tulis.. sbb penah sekali aku balas mcg dy an...pastu dy ingat aku tengah sedih. time tu aku kat um. da dy risau. pe2 hal aku call je atuk aku tu.
bestnye dpt berbuka kat kg..... ;)

Thursday, August 18, 2011

IMPIAN DARI KECIK SAMPAI SEKARANG



aku ni kuat berangan. dari kecik lagi imagination aku tinggi. dulu kecik2 aku selalu bayangkan aku ade kuase ajaib mcm boleh kuar api kat jari telunjuk kiri, kuarkn ais kat jari telunjuk kanan. mule2 aku ingat nk ade air kat tgn kanan, tp aku amik keputusan nak ais sbb aku suka air sejuk. time tu aku pikir klu nk air, boleh cairkn ais tu pki api kat tgn kiri an..mengarut btol time bdk2 an.




mmg dari kecik lagi impian aku nak doraemon tu wujud pastu dy jdi kawan baik aku. mmg la ngarut. mmg takkan jdi kenyataan punyer. bnyk btol "mmg". klu dulu kecik2 aku nak doraemon tu wujud sbb aku nk ikut dy gi jalan nek kapal selam, pastu mengembara kat laut dalam time cuti2 sekolah an. atau nek kapal angkase gi planet2 yg cntik2, yg alien2 dy peramah, bnyk mknn sedap2. ataupon ikut doraemon gi mengembare ke alam dongeng mcm citer cinderella ke, pinockiut ke...eh, pinochio ke. an..an. bestnye. mmg bnyk lg la yg aku angan2kan klu pasal doraemon ni. aku jeles btol dgn nobita, suzika, sinyu, giant. sampai skrang aku beli komik2 doremon tu. eh, tp skrang aku suke dr. slump arale chan. kelakar.




bila da masuk hostel, aku selalu bayangkan doraemon bagi pinjam aku "pintu ke mana saje" dy. (dulu aku panggil pintu tu pintu suke hati, skrang da tuka nama ek). boleh aku ulang alik je dari umah aku kat batu pahat tu, dgn sekolah aku kat johor bahru. xde la aku nangis2 sgt.. masa form4 je la syahdu2 skit dok ostel an.. ketat sgt peraturan. dgn senior yg kadang kala buat kite tension..klu mlm2, bila nk pegi surau solat isyak an, aku selalu berangan klu lah alien culik aku time tu, mesti best. naik kapal angkase diorng. pegi jauh dari sekolah tu....tp tu mse mule f4, mase blum rapat dgn kwn2 aku tu, da form5, aku syg hostel tau. aku sedih klu tandas kat hostel kotor. rasa mcm nk mara je sape yg wat kotor...da abes sekolah ni aku lagi la rindu hostel..




pastu sekarang aku nak doraemon tu wujud sbb nk pinjam mesin masa dy. aku nak putarkan balik masa. aku nak betulkan balik ape yg aku rasa aku wat silap. aku nak tarik balik kata2 aku yg da wat orang sakit ati. aku nak ckp dgn diri aku yg lama jgn buat ikut kata hati, pedih akibatnye nnti. aku nak suroh diri aku yg lama sabar la ckit. tak rugi la klu aku sabar, jgn la pendam sgt bende yg aku tak suke tu. bukan terok nor pon...hmmm...

tp kite mana bole nk ubah takdir kan. sume yg aku impikan tu mmg la btol2 mimpi. bila masa da berlalu, bende2 yg buat kite sedih ni pon akan hilang dan berlalu mcm angin je. da tak simpan dlm ati da. cume ego je yg buat kite xnak berdepan dgn kenyataan... klu nk lembutkn ati, mak aku suroh amalkn zikir n ayat2 tertentu. bnyk amalan yg mak aku suro aku buat.

aku rasa mak aku tu patot buat blog pasal amalan2 yg bagus untuk rohani kita. bnyk ilmu beliau..hehe

eh, da lari tajuk pulak. tp mmg dari dulu aku suke doraemon. aku nak dy wujud.

Friday, August 12, 2011

ORANG YANG AKU SAYANG

aku ni PENYAYANG sebenarnye. Ramai giler org yg aku syg. nk dekat 26ribu org . tu belum campor binatang tu. tp kali ni aku nk citer pasal tige org je. ye la.. kang klu citer sume boleh buat novel entry aku ni.. tp ni pon da cukup pnjng...



EMAK: sape yg tak syg emak? mesti xde an. klu ade tu, emmm (pikir la sendiri). aku syg emak aku. klu boleh aku nk dia bangga dgn aku. aku nk mak aku senyum bila teringat kat aku . tp aku rasa aku tak cukup bagus la an untuk dy . aku da bnyk kecewakan dy . buat dy mara lagi. mother, i'm sorry..sob..sob. dia nak sgt aku jdi dokot eh, doktor. lepas SPM dua taun lepas makin tinggi pula harapan dy kat aku . bila da masuk Asasi Sains Hayat UM, lagi lah dia pikir anak dia ni ckit lg nk jdi dokotr.. sala lg. doktor la, doktor.. Banyak kali aku ckp aku xsuke biologi. aku ni mmg susah nk ingat nama2 organism yg bkn2 tu...nama2 tulang la, hormon la..adoiiiii. lemah btol. nama kawan duduk sebelah aku pon 2bln baru lekat kat otak aku...masa kat lab pulak aku menangis time kena cucuk kepala katak sbb nk matikan otak dy..kejam btol! aku xseswai la buat bende2 mcm tu. tgk kucing bersalin pon gigil...aku sedih la sbb tak dpt realitikan impian mak aku... (syahdu pulak mood time ni) . tp aku tau, mak aku sayang aku seadanya.





NISAK : ni adek aku..mude setaun je dari aku (aku 19, dy 18). dia ni jenis happy go lucky . sbb tu ramai kawan. aku pon happy jgk. happy to be me. dia ni dri mule2 beli handphone mmg suke tangkap gmba. ade dy je, ade gamba.. ade gmbar je, ade dy. pastu klu dy balik umah tu, mmg untung ar aku. nak ape2 je suroh dy. amek brg ke, basuh pinggan ke.. klu x mesti aku yg kena buat. mak aku syg dia lebih ckit..mak aku syg aku lebih bnyk...ceh, xde la. nisak ni anak kesayangan mak aku..klu pompuan dy. klu laki, abg aku yg sulong tu. yela, klu mak aku mintak cabut uban ke, urut kaki ke, basuh baju ke, ketipkn kuku ke, mesti dy cpt je buat. klu aku ni lmbat sikit. bnyk alasan. pastu kan dia ni dpt lesen awal ckit dari aku. klu bwk kete tu laju jerr...suke ikut dekat2 lak tu. isyk3x (geleng2 kepala). mcm la aku ni berhemah sgt.




NINA : ni adek aku yg ke2 (17taun). anak bongsu. dy ni time dulu2 (form1-3) mmg la selekeh je an.. muke skema giler. cermin mata dy lagi. mmg lucu ar klu ingat. selalu pki tudung kaler lain, baju kaler lain. aku ingat lagi dulu dy pki baju ijau, tudung merah. aku tnya "kau pehal pki baju dgn tudung mcm ni. aneh" dy jwb mcm ni... "ni kan mcm bunge ros. tudung bunge, baju daunnye"..haisy...ntah ape2 la. tp skrang, fuhhh.. mmg up. up to date. dgn lens dy, eyeliner, baju2 dy lagi. meletop nyahh. kadang2 siap kritik baju2 aku lg. pedulik ape aku kau nk kutok. wekk.. :P . tp dy selalu ngadu tension. nk SPM kan. takut xdpt straight A's.. tido lmbt2. aku mmg tak boleh tgk adek aku ni nanges. masa amek report card dy aritu,aku tnya dy mcm ni, "laaa, pehal terok norr kau ni?" . adoi, main sedap mulut je ckp. pastu dy ckp mcm ni smbil menangis... "akak ni buat mcm nina ni bodoh sgt je". daaa nk kena pujuk pulak. tapi senang je nk pujuk. buat lwak bodo ckit da ketawe da. tp ati tu sape yg tau an.




tp aku tak tau la kenapa.. klu aku mara adek2 aku tu, sekejap je diorg senyap.. maksud aku dingin. pastu buat mcm xde pape je. tp klu gado dgn kwn2 ni an, lama giler nk baik. perang dingin yg berpanjangan. mungkin takde pertalian darah gamaknye...

Wednesday, August 10, 2011

aik... cuti da nak abes lorh!

sekejap btol la. tetibe je da abes cuti. adoi. ape je ek yg aku buat selama cuti ni. hmmm... nak citer sikit la ape aku buat.... nak bace bace, tak nak xde hal. aku tak marah. aku sumpah je dari jauh...anto santau naga ke... (eh, bnyk main yer)
kena pikir lama sikit ni.. ye la, aku ni bkn kuat sgt daya ingatan. nk ingt bende lama2 tu... tu pasal xdpt 4flat tu.. (tibe2) hoho

abes je final exam asasi, tros je aku gi berjoli dgn rakan2..round2 KL . ye la round, smpai rasa mcm nk patah kaki den ni...bajet lepas ni da tak jumpe KL lagi da..tup tup, dapat lagi aku sambung degree kat UM tu an. kolej 12 lagi. fuhh, best ar.. Alhamdulillah. tp kos tu xde la setaraf doktor2 gigi atau pakar psikatrik yg begitu menjadi kegilaan ramai dewase kini... (bajet pakar BM). balik kg lmbt ckit an. balik kg nek bas sorang2 pulak tu. mencabar, mencabar..

citer kat kg pulok...TONGKANG PECHAH... (mcm bangge je an sebut nama tmpt tinggal aku tu). dulu aku malu tau nk bg tau org aku tinggal mana.. konpem kena punye. kena gelak. tapi sekarang tidak lagi...kerana dirimu begitu berharga. (=_=")
hari2 aku kat kg ni bnyk bertemankn emak kiut dan nisak kesayangan (nisak tahi yeay, yeay). yg lain2 busy...org penting la katakan.
yg paling aku tak boleh lupe ni ha.. kes kucing beranak... langsung tak boleh bla. tak di duga yer. mcm ni citer dy...........

petang tu mcm biasa la an, nak ikut nisak amik mak aku.. yg tak biasanya, kucing mak aku yg tgh sarat mengandung tu dok rilex je bwh kete.. da start enjin pon dy wat bodo je. da la dy landing kat tgh2 kete. xboleh nak amik.
Pastu aku pon gi la bunyikan hon..nisak yg tgh tgk kucing tu pon ckp mcm ni.. "bagos kak, meow da gerak. bunyikan lg..nnti dy bla ar tu..shooh2!". aku pon dgn penoh berharap gi la bunyikan hon bnyk2 kali...
tiba2 nisak jerit...(benci btol aku dgr dy jerit) "alamak kakak! kucing da terberanak!". terkejoootttt aku. kucing barbie doll (dosa ea mencarut, kena la berlapik). xde time lain ke. da la mak aku xde kat umah. aku pulak mana penah handle bende2 mcm ni... i kan gedik. i geli bnde2 mcm ni. (nyampah)

aku rasa kucing tu terberanak sbb terkejut dgr hon kot.. jahat seyh aku.. nak dekat satu jam try nak halau kucing tu... aku pulak terjerit-jerit je reti...
mula2 an adek aku berjaya larikan kete dri kucing tu...(time ni aku blum ade lesen lagi, blom pro lg bwk kete) mcm ni, nisak reverse kete, aku pulak tgk kucing yg kat bawah tu biar tak kene tayar.. KAMI PON BERJAYA! pastu nisak gi ar betolkan cermin, pakai tali pinggang dulu an, sblom bergerak lagi an... cube teka ape jadik?

boleh pulak kucing tu kejar kete sambil bawak anak dy pastu gi duduk bawah kete sekali lagi... sengal punyer kucing. nyusahkan org je. patutnyer kitorg teros je gerak an, ni ngengade, nak btolkan cermin la...kan dah.. nak reverse lagi xboleh pulak. ade tiang. aku pon da buntu.

Heran btol. pehal ntah suke nor dok bwh kete. da halau2 pon xnak bla. rupe2nye, dy nak beranak lagi.. Aku nampak yer kucing tu beranak... nak pitam aku. anak dy melekat lagi kat belakang dy... aku pegang la leher kucing tu, bajet biar kucing tu tak gerak la an. tp tgn aku jdi menggigil bila nampak anak dy xde bulu. tak cukup bulan kot..sob,sob...mcm mana ni...huhuhu...anak dy mati.
Nisak yg da xboleh sabar tros je angkat kucing tu yg anak dy melekat lagi dgn dy, blom putus kot tali pusat, letak kat dlm kotak.. tros je kitorg lari masuk kete, gerak.

panjangnye citer. penat, penat...tp xpe, nk citer lagi...fufufufufufufu *bersiul*

lagi ape ek aku buat...ha, amek lesen. penat giler. dari pagi sampai ke petang. tiap2 ari kecuali hujung minggu. tp sebab tu la aku rasa aku ni pro la bawak kete (eee, pehal aku ni. poyo giler) . best ar. jumpe kengkawan baru..buat geng. walaupun tak sebaye, tp otak boleh layan la an... time test lagi best. (best ar, lulus sekali..)

lulus je test, besoknye mak aku terus suruh aku bwk kete gi jejalan. padahal lesen minggu dpn baru dpt... selalu la jgk mati enjin. (aku bwk manual larh) yela, time belaja bwk kancil, angkat clutch ckit da gerak...tp waja lain sikit ar...pawer dy lebih an...yela kete wat racing... (pehal makin menjadi-jadi poyo aku ni)

bila kak tim bg je lesen kat aku, tros je aku bwk kete gi tangkak bwk atok,nenek,mak aku. anta nisak. minggu dpn tu pulak, gi JB sbb nk amek report card nina. takut2 berani je aku tu.. ye ar, giler kau. baru dpt lesen seminggu da kena gi jauh2. (jauh la an dari BP gi JB. balik ari. x jauh ke?)

mcm ape je time tu...nak potong lori mintak izin mak aku dulu. ye la...bru berkat an.. kdg2 xperasan smpai 120km/j aku bwk...dulu marah adek aku bwk laju. time aku.........haishy.

walaupon org di luar sana anggap aku penganggur yg memang berehat je kat umah, tp sbnrnye bkn. mereka salah anggap. bnyk bende aku kena uruskan kat umah ni... aku la driver, aku la org gaji...sume bende aku buat...kecuali memasak. masak air tu pandai ar. sbb tu ar aku selalu menghilang dari dunia internet ni... (eh, baru aku perasan, patut la mak2 org tak selalu online)

tp bnyk jugak masa aku luangkan utk berehat...aku tak online. aku tgk tv. alaaaa, online ni nnti2 kat U pon boleh...tgk tv ni kat umah je....xboleh lepaskn peluang keemasan ni... tgk la kau tv sampai kembung. pagi sebelum pukol 10 dgn mlm2 je boleh tgk tv. time lain aku busy.

aku tgk citer korea kat animax.. channel 715. alaaaaaahaaaai...best btoooolllllah citer princess prosecutor. da abes da. sedih ar da abes... sekarang aku layan merlin 2 pulak. tp da abes jgk. sedih. skarang astro 702 tayangkn merlin series 1 pulak...sob...sob. aku sempat tgk arale je skrang. kartun lain xboleh... busy la katakan.

klu kat sekolah mak aku pulak aku layan budak 2 org adek beradik anak org pejabat. comel, tp kdg2 nakal sgt2. diorng ni dua2 pompuan tau. yg akak ni baik sikit. yg adik ni, fuh penat aku layan. ingat muka dy je aku da penat da. comel mmg comel. tp....emmm...tp layan je la. kate nk jdi pengetua tadika budk2 comel ank2 org kaya an... practise dri skrang!

nak citer ckit la pasal bdk2 ni. klu adek dy tinggal sorang, kakak dy takde gi sek agama, bkn main baik lagi dgn aku...baik giler. main masak2 ke...main kerje2 ke dgn aku. tp bila akak dy balik, akak dy nak bual2 pasal sekolah dgn aku pon tak bg.... dy jerit2 an...dy tarik2 tangan aku... lompat2 ar atas kaki aku. adui. pening. dy jadi agresif..eeeeee, pakkal je la anak org...klu anak mak aku, da lama aku lepuk tu. kesian akak dy. tp akak dy tu pon suke tarik aku gi tmpat jauh dari adik dy..tu adek dy jeles tu...ape salahnye kongsi ek? isyk2...susah btol jdi org penting ni... org yg disayangi...hoho.

tp bila da bulan pose ni...aku layan sikit2 je bdk2 tu.. penat ar.. diorg tak pose, mana aci. ajak main kejar2 la..sembunyi2 la. wuuuu...penat oo. bila aku ajak main tido2, tak nak pulak.... pelik.. bkn budak kecik bnyk tido ke?
mesti org diluar sana rasa macam..."bosan giler hidup lu bai" . aku pon rasa mcm tu jgk..hehe. xde la. bila lagi dpt cuti panjang2 mcm ni...bersama keluarga an. pose penuh sebulan kat umah. lepas form3 aku tak penah pose penuh kat umah...ni la saat nye kan...kan.. eh sala, patutnye "an..an..."

ni dy gamba2 selama aku cuti ni an..an



ni 1st time kuar berdua dgn nisak mlm2



muke carik gado

tgk bpk aku main bola kat melake...hebat sey...da 53 taun ni



bersenam

girls only

pening ar...jalan2 je cuti ni..



aish...da nak abes cuti la...medical check up pon x settle lg... isyk, alamak, adoyai... klu wat mdical chck up tu ade timbang berat an....adoi.....lemah ar mcm ni......da la. ilang mood aku nk bercerita. selamat sambung belaja kwn2....! (^_^) Y

p/s: "Y" tu maksudnye peace tau . saje je utk pengetahuan umum...hehehe