Friday, April 29, 2011

2bende yg paling aku sesalkan...

ade 2 bende yg paling xboleh aku lupa, dan buat aku rasa mcm bersala giler.. bila terpikir je bende2 ni, terus aku terpikir.. "knp aku buat mcm tu ek? sengalnyer.."

ni bkn citer klakar eh. ni citer sedih. Once upon a time....



kisahnyer mcm ni..masa tu aku darjah tiga kot. agaknye ar. xingat. biasa ar an, petang2, bersiap ar nak gi sekolah agama. mak ayah aku keje time tu. pastu abang2 aku pon sekolah blom balik lagi.. tinggal la aku dgn adik2 aku yg masing2 darjah 2 dgn 1..

tiba2...ade la orang lelaki indonesia tiga org (pekerje bapak aku) terpacak kat depan umah bagi salam. mcm mana pulak bapak aku boleh ade pekerje indon ni pulak? panjang citernye. malas nak citer. ok ar, sambung. mereka ni nak jumpa bapak aku. aku sbg org paling tua dlm umah (tua la sgt time tu) tak tau nak buat ape. van da nak dtg..takkan nak tinggal je umah mcm tu...

pastu aku buat la keputusan paling bodo la yg aku rasa. aku ckp mcm ni... "ok, nisak duk umah, jaga umah. akak dgn nina gi sekolah agama....pe2 hal jerit ar.suare kau kan kuat"

bodo ke tak? ade ke patot aku gi tinggalkan adek aku sorang dgn tiga org lelaki mcm tu je..yg aku dgn muke bahagia gi la sekolah agama, belajar dgn senang ati...kesian, adek aku nangis..huhuhu...jahatnye aku.

gambar ni menakutkn..


pastu nasib baik abg aku balik cepat...terkejut dy tgk adek aku sorang2 kena tinggal van.. pastu dy nak anta nek basikal. tp jiran aku nampak, dy gi la anta adek aku nek moto..(saya menang moto)..
balik umah aku kene marah puas2 dgn mak aku..aku xinagt mak aku mara ape..tp yg penting aku mmg rasa bersala giler time tu..klu ape2 jadi, mcm mana? Nauzubillah..aku xnak pikir.

sampai sekarang klu aku ingat je bende tu, rasa mcm nak letupkan diri je..SENGAL!

tak bertanggungjawab punyer kakak. (geleng2 kepala)

Kalaulah aku boleh putarkan masa..

teringat bende ni buat aku sakit hati
bende kedua aku paling sesalkan pulak...aku malas nak citer.lain kali ar..da penat.. Assalamualaikum.

Thursday, April 28, 2011

org putih masa kecik2...

ok...today, i would like to....(bahasa melayu lebih mudah)

hari ni aku nak ckp pasal mat or minah salleh masa jadi budak2.. knp tiba2 nak citer pasal mereka? lebih baik cerita tentang kanak2 korea yg menjadi kegilaan ramai...

tu nanti lah..sbb aku baru lepas tgk citer ni....

rugi xtgk....



dengan citer ni.....

menarik

aku kena ar tgk citer2 mcm ni klu nak bukak tadika anak2 org kaya pasni....

dua rancangan realiti tv yang berbeza, dengan masing2 mempunyai konsep yang berbeza..(ok,ayat skema)

kedua-duanya memaparkan kanak2 sbg watak utama..tp, apa yg tak samanya budak2 dlm nanny911 tu TEREJAL tapi budak2 kat junior masterchef tu genius d0e.. (kembali kpd ayat bdk2 comel)

NANNY 911 
"nak ape? nak ape? nak makan pelempang?" kata si ibu dlm hati
  • mak bapak xreti jaga anak2 diorng yg kecik2 tu. ayat sopannya, mak ayah xtahu cara yg betul dlm mendidik anak2 mereka.
  • budak2 tu jadik terjal a.k.a. biadap, nakal, xdgr kata
  • mak bapak ilang saba, lalu memaki hamun anak2 mereka
  • mereka selalu menengking-nengking anak2 mereka dgn volume yg agak tinggi
  • anak2 xtakut pon kene mara, bahkan jadi lebih agresif
  • kadang-kala sanggup pula pukoi mak ayah diorg dlm khalayak ramai..nasib baik bdk kecik, xde la sakit sgt...tp tak patot laaa...
  • mak ayah kadang2 boleh sabar, kadang2 xboleh...so, mereka pukoi la balik..
      sampai bila pukoi-memukoi ni nak abeh?
tp jgn risau...nanny boleh membantu..so, citer ni pasal mcm mane nanny tu fixed that problemas..

JUNIOR MASTERCHEF 
  • mak ayah atuk nenek anta budak2 masuk pertandingan ni
  • budak2 kecik ni pon tunjuk la bakat mereka
  • diorang ni bkn masak yg biase2 tau, tp masak ala2 hotel..alaaa, makanan2 yg mengarut tu. (aku reti masak nasik je)
  • tangan kecik, tp masak da mcm org besar punyer tgn...
  • kecik2 da hebat mcm ni...
  • kadang2 aku rasa mcm nak pertikaikan diorng punyer program ni...terlintas jgk kat hati mcm ni.. "tipu ni..gilo ko apo dak kecik masak mcm ni.."
  • yg penting budak2 kecik tu comel......
gud job

aku mula2 tgk citer junior masterchef tu dulu...kagum abes aku time tgk citer tu...terdetik kat hati aku, eee, bagus btol org putih ni...KAWEN DGN ORG PUTEH AR MCM NI...

pastu td baru aku tgk citer nanny911 tu...teros je kagum aku hilang...terok nor la budak2 ni...kecik2 da mcm ni, da besar boleh jadik samseng ni...mak bapak diorang bila da mara...uish, mcm samseng la jgk..ganas!
patot la kat negeri org puteh tu bnyak samseng...tembak org rilex je...

teros timbul rasa bersyukur kerana jadik anak mak aku..jadi org malaysia...

sebenarnye, sume tu akar umbinya daripada didikan semasa kecil...klu atok dy dulu didik mak dy ganas2 sgt, nnti mak dy tu pon didik dy ala2 samseng la jgk...sudahnye, dy pon jadi samseng...end of the story.

Wednesday, April 20, 2011

sedih...

tgk citer indonesia kat youtube----------> menangis xberenti.....

mlm td...aku da tgk da citer baim tu...alaa, citer ni la.."buku harian baim"


kuang asam punye citer...episod satu da buat aku nangis...bkn nangis sikit2 tau, sampai tersumbat idung aku..klu nangis tp idung xtersumbat ok lagi, xde la penat sgt..
sedih sgt laa...sampai je episod 3 lagi ar...sedihnye.
bengkak2 mata aku nangis...kesian la budak comel tu....huhuhu
tp xsanggup aku nak tgk sampai abes...bnyak nor episod dy..klu tgk sampai abes, ape jadi kat air mata aku nnti...aku kene pikir jgk pasal air mata aku...hmmm...
knp aku tgk citer sedih2 ni? ye la, aku tgk sbb aku tertarik dgn ost dy..pastu aku stay tgk citer tu walaupon sadis sgt sbb bdk baim tu comel sgt2...lagi2 time dy senyum..."mak, akak nak adek mcm tu...cpt la mak!"


baru la aku paham lirik lagu "catatanku" tu...  



Baim ni, budak baik...dy syg sgt mak dy..mak dy ibu tunggal. satu ari tu, dy nak belikn mak dy adiah ari jadi, tp dy xde duit. mak dy kata doa baim tu la hadiah..

tp dy nak jgk beli hadiah....last2 dy belikn mak dy bunga. klu korg tgk cara dy dpt duit tu, mesti korg pon sedih...huhuhu... dy bagi la an mak dy bunga tu, pastu dy doa mcm ni... "Ya Allah, berilah umur baim kepada bunda, agar bunda panjang umur"...pastu mesti boleh agak an ape jadi...

dlm lirik lagu dy ade ckp...

Mengapa semua menangis
Padahal ku selalu tersenyum
Usap air matamu
Aku tak ingin ada kesedihan

ye la, semua org sedih pasal dy, tp dy xtau...pastu dy selalu ckp, "Baim nak jdi kecil selama-lamanya"... sbb kakak dy yg da besa tu selalu buat mak dy sedih.... korang paham x ape maksud kecil selama-lamanye tu? ha, mana aku xsedih...banyak lg la part yg sedih...huhuhu...sob...sob..sob

dy pon selalu ckp yg dia tu lelaki, dy kena jaga bunda dy dgn kakak dy...

BAIM...MULIANYA WATAK NI.....

Tuesday, April 19, 2011

baim feat melly goeslow........

hmm...ni aku nak citer pasal org yg nyanyi lagu yg aku pki dlm blog ni...

aku xtau pon lagu ape ni...aritu tgh cari lagu yg seswai utk blog aku (ceh, nampak nor xde keje), tiba2 aku terklik lagu ni lak...aku nak klik lagu melly yg lain, tp da jodoh an..nak wat camne..pastu dgr punyer dgr, best la pule. tp slack bila time budak ni nyanyi je..apesal suara dy mcm ni...tp an, lepas aku tgk muke budak tu, teros lagu ni jadi perfect...comelnyer.................

comel betol budak yg nyanyi lagu ni...huhuhu...rasa mcm nak campak2 je...









mcm laki, mcm pompuan...lantak la.. janji comel...


budak2 mcm ni la yg boleh masuk tadika aku nnti...klu nak tau, salah-satu cita2 aku ialah utk bukak tadika, aku jadi pengetua tadika tu.

bagi yg berminat nak masukkan anak2 anda dlm tadika saya tu nanti, di sini saya sertakan syarat2 dy..

pastikan anak2 anda comel, pipi tembam, degil takpe, masih boleh diasuh..
pastikan duit anda berkepok-kepok, sbb yuran tadika mahal..sbb pengetuanya nak jadi org kaya..
klu rasa anak xcomel, gi la carik tadika lain...kemas ke, taska ke, taski ke....yg mcm tu la..

ni la rupa tadika aku dari luar...



eh, apesal aku citer pasal tadika pulak ni...aduisy..aku nak citer pasal lagu ni...

ni je aku nak ckp, lagu ni ost utk citer "buku harian baim". tajuk lagu dy, catatanku..
sedih la pulak lirik dy...kesian...padahal aku xtau pon citer ni pasal ape..




(Melly)
Awan Awan Menghitam
Langit runtuhkan bumi
Saat aku tahu kenyataan menyakitkan

(Baim)
Mengapa semua menangis
Padahal ku selalu tersenyum
Usap air matamu
Aku tak ingin ada kesedihan

Reff :
(Melly)
Burung sampaikan nada pilu
Angin terbangkan rasa sedih
Jemput bahagia diharinya
Berikan dia hidup

(Baim)
Tuhan terserah padamu-Mu
Aku ikut mau-Mu Tuhan
Ku catat semua ceritaku
Dalam harianku

Monday, April 18, 2011

kawan2 pasum yg aku sayang sgt2....

ni video yg aku buat bila bnyak masa terluang...i love all my friends..they gave me such a great time..
ade kenangan yg indah, suke, duke, gadoh, baek balik, gadoh lagi, pastu x baik2...ade hikmah an..hehe

tlg tgk video ni dgn mata hati..(cehh...) hati ade mata ke?...

video

hebat seyh aku....

rasa hebat an...

kenapa aku ckp aku hebat? mcm hebat sgt...

xla, sbenarnye aku rasa mcm hebat sbb aku seorang wanita yg ayu lg kiut ni, dgn semangat yg kental, mampu pergi ke terminal bersepadu selatan sendirian dgn beraninya...ha, hebat an.

aku sebenarnye takut takut berani je tu...saspen la jgk bila aku masuk LRT ramai pulak lelaki. aku ni dah la pemalu orgnyer...lalalala.  tapi aku wat je muke ala2 org yg pakar silat..."berani kacau ar!".. padahal da lama aku xberlatih silat...

penat jgk an naik LRT ni..tapi bila memikirkn muke mak, adek,nenek, atok...penat aku hilang pulak..nasib baik aku xsesssaaatttt...klu tidak, lagi paneh.




cantik dolll terminal tu...naseb baik aku da penah dtg sekali..aritu, masa balik dari jb lepas abg aku kawen. aku sorang jgk.tp klu first time pon xsesat kott. iye la, bkn nye xde signboard. malu ar klu sesat..bknnye xreti baca..

kat sana, time aku kat kaunter tiket, tiba2 ternampak dak laki yg aku kenal...kenal la, tp xrapat sgt...pastu aku lambai...iye lah, dari stesen u smpai kat TBS tu, sume muke yg aku nampak tu muke org xkenal..pastu tiba2 nampak muke familiar..tu yg excited tu...lambai punye lambai...baru aku perasan, aku da terover..ok, stop. cover2...teros aku tanye.."hei, kau..balik JB?" .. konon2 cool..bual2 sikit, tros aku bla..segan2..entah ape2 la aku ni...

segan seyhhh



naik bas KKKL, patutnye dpt single seat, tp da naseb, bas pukol 3.30ptg tu rosak, jdi penumpang2 tersebut terpaksalah tumpang bas pkol 4.30...diorng maen duduk je xikut no tiket..aku duduk sebelah lelaki jebeng..hmm..redha je lah... mula2 takut nak tido. tp sbb da ngantok, aku tido je lah...tersenggok-senggok kepala aku...sakit tengkok dolll..

pastu sampai rumah...home sweet home....miss my family...

adek2 yg sporting..ececeh..

Sunday, April 17, 2011

berjolly....

final exam is finished...ceh, speaking lagi....

bila da xde exam, masa yg selama ini aku isi dgn membaca buku sudah banyak terluang...(sebenarnye xde la bnyk mana masa tu aku isi dgn study)


bila da bnyak masa, ape lagi, jom kita jalan2...iyelah, pasni mungkin da tak jumpa dak2 ni lagi an..sob..sob. sedih pula...


JUMAAT, 15 APRIL 2011
abes je paper english, aku, shim n nafisah adam teros bergegas nak gerak gi stesen u...naik teksi ar...penat doll kalau nak menapak...

tempat first kitorg pegi, PETALING STREET... susah nak gambarkn tempat tu...tp yg pasti lepas ni aku xnak ar gi tempat tu lg...sbb panas ar....nasib baik muke i x itam..sbb i pki safi, suci lagi bersih...lepas ni aku nak gi tempat ade aircond je..pastu an, kat sana mcm bynk samseng...takut seyh aku...klu jln tu rasa mcm diperhatikan je...ececeh, bajet artis! kat sini ramai cha ya nun alif laaa....

org kata, kalau kat petaling street ni, klu xnak beli, jgn tanya or tawar harga brg tu..knp ek?
comel x? hehe


pastu, gerak lak gi KLCC... kat sana best.. sbb ape? sbb sejuk ade aircond..

solat sume, pastu gi beli tiket wayang...first time i tgk wayang you...tgk citer kartun, RIO namanya. tapi tiket tu lambat, pukol 4ptg...jadi sementara bnyak masa lagi, kitorg pon jalan la jalan  lagi...sampai penat kaki. tangkap2 gamba....mcm nih.....

i like this

cube teka selendang aku tu sape bagi..? hehe..cantik kan..





dalam ati aku terdetik jugak, xde ke artis kat sini...kata KL..
pastu ternampak A.Samad Said..boleh pulak excited ek...hahaha...mcm nampak ape je...


pastu tgk la wayang an...best2..seronok...sejuk...pastu budak2 kecik KL ni an hebat dolll..aku tgk citer tu aku baca subtitle, budak2 ni diorg tgk pastu siap nak komen2 lagi...speaking lak tu...mesti diorg xbaca sub an. pastu budak2 kecik ni ketawe comel. mcm kartun tu jgk...



lepas tgk wayang, solat, mkn...pastu balik...sampai stesen u, nek bas pulak...tp, jalan sesak la pula...da la kat dlm bas tu kene berdiri. aku rasa ar an....sume bas dlm kl ni kene pakai siren...mesti best...hmmm...



sampai kolej....solat mandi sume...berehat..klu dulu lepas jln2 kene sambung study, tp skarang xpyh...seronoknyer...

minggu exam....



nama je minggu exam...tp aku rasa mcm setaon...lama gilll *giler*  (sila sebut ala2 org putey)..knp ek?

knp rasa mcm lama sgt ek?? hmm... mungkin sbb tekanan dan stress yg melampau..
iye lah. mana xstress. banyak giler kena study.. tp biasa la..adat org study an,an,an,
tp an, aku tgk budak2 pasum ni, kuat betol study. sampai aku pon naik gerun...bagus la diorng ni...sampai sanggup tido pukol 3,4 pagi...uishy3X.. takut x? aku takot doll tgk diorg study...mcm tgk antu.. ceh, xde ar.. bkn takut, cuma rasa kerdil je sikit sebab aku ni study sikit2 je...

ni muke org yg kuat sgt study...ceh, xla2

 knp mereka kuat study? ini kerana mereka semua zombi....mungkin juga mereka merupakan alien yg ingin mendapat maklumat tentang bumi kita, dgn tujuan utk menawan dunia....sebelum terlambat, lebih baik kita sbg manusia sejagat hapuskan mereka semua...HAPUSKAN ALIEN YG KUAT STUDY..!

ceh, xla,xla...*aku da takut, sbb ramai member aku yg kuat study kat pasum nih*
diorng kuat study sbb diorang nak balas jasa parent diorg...ha, ni baru betol... *ayat selamat, takut kene debik dgn dak2 kuat study..*

ape2 hal pon, minggu yg perit tu sudah ku hadapi...now, let's enjoy our holidays...(i look kiut when speaking in english)

tak boring klu kite suke subjek tu an..so, ape lagi..sila lah suke sume subjek tu


Saturday, April 2, 2011


Actual Children’s Answers to The Question “What Is Love?”
“Love is when you go out to eat and give somebody most of your French fries without making them give you any of theirs.” - Chrissy, age 6

“Love is what makes you smile when you’re tired.” - Terri, age 4

“Love is when my mommy makes coffee for my daddy and she takes a sip before giving it to him, to make sure the taste is OK.” - Danny, age 7

“Love is when you kiss all the time. Then when you get tired of kissing, you still want to be together and you talk more. My Mommy and Daddy are like that. They look gross when they kiss.” - Emily, age 8

“Love is what’s in the room with you at Christmas if you stop opening presents and listen.” - Bobby, age 7
“If you want to learn to love better, you should start with a friend who you hate.” - Nikka, age 6
“Love is when you tell a guy you like his shirt, then he wears it everyday.” - Noelle, age 7
“Love is like a little old woman and a little old man who are still friends even after they know each other so well.” - Tommy, age 6
“During my piano recital, I was on a stage and I was scared. I looked at all the people watching me and saw my daddy waving and smiling. He was the only one doing that. I wasn’t scared anymore.” - Cindy, age 8
“My mommy loves me more than anybody. You don’t see anyone else kissing me to sleep at night.” - Clare, age 6
“Love is when Mommy gives Daddy the best piece of chicken.” - Elaine, age 5
“Love is when Mommy sees Daddy smelly and sweaty and still says he is handsomer than Brad Pitt.” - Chris, age 7
“Love is when your puppy licks your face even after you left him alone all day.” - Mary Ann, age 4
“I know my older sister loves me because she gives me all her old clothes and has to go out and buy new ones.” - Lauren, age 4
“When my grandmother got arthritis, she couldn’t bend over and paint her toenails anymore. So my grandfather does it for her all the time, even when his hands got arthritis too. That’s love.” - Rebecca, age 8
“When you love somebody, your eyelashes go up and down and little stars come out of you.” - Karen, age 7
“You really shouldn’t say ‘I love you’ unless you mean it. But if you mean it, you should say it a lot. People forget.” - Jessica, age 8